Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen zonwering en warmtewering. In veel gevallen wordt er gekozen voor zonwerende folies om zowel het probleem van zonlicht en/of zonnewarmte tegen te gaan. Een andere belangrijke overweging is om energie en energiekosten te besparen.
Kort gezegd kunnen zonwerende folies voor alle hier genoemde toepassingen zeer goed werken, wanneer de juiste folie wordt gekozen.

Zonwering

Zonwerende folies worden in verschillende soorten en kwaliteiten gemaakt. In de regel werken de kwaliteitsproducten beter dan budgetproducten. Verder zijn er folies in verschillende tinten die grofweg 30 – 90% van het zonlicht kunnen tegenhouden.

Warmtewering

Net als bij de zonwerende functie, hangen de warmtewerende eigenschappen af van het soort folie en de kwaliteit van de folie. Beredeneert vanuit duurzaamheid (cost of ownership) zijn de hogere kwaliteit folies het meest interessant. Ze bieden bovendien de beste warmtewering. Afhankelijk van welke folie er wordt gekozen, kan er ca tussen 40 – 80% zonnewarmte worden geweerd.

Energiebesparing

Waar er in de zomer airco’s en ventilatoren worden ingezet om een aangenaam binnenklimaat te creeëren, valt energie te besparen door warmte buiten te houden. Een gespecialiseerd bedrijf in zonwerende folies kan helpen met een besparingsberekening. In markt worden opzienbare resultaten behaalt. Het is niet voor niets dat de overheid subsidies verstrekt voor (gecertificeerde) zonwerende folies in de vorm van Energie Investeringsaftrek).